2020 Japonya Hükümeti Monbukagakusho:MEXT Japonca ve Japon Kültürü Araştırmaları Bursu (Nikkensei)

1. TANIM
(1) Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (Monbukagakusho:MEXT) tarafından, Japonya ve Japon kültürünü tanımak ve Japonca bilgilerini geliştirmek isteyen yabancı öğrencilere Japonya’daki bir üniversitede 1 yıl süreyle burs verilecektir.

(2) Japonya Büyükelçiliği’nce gerçekleştirilen sınavda başarılı olan adaylar MEXT’e tavsiye edilecektir. MEXT’in gerçekleştireceği ikinci aşama değerlendirmenin ardından adaylara ilişkin son karar MEXT tarafından belirlenecektir.

(3) Bu burs kapsamında, öğrenciyi Japonya’da kabul eden üniversitenin 1 eğitim yılı süresince (üniversitenin sömestr başlangıcına uygun olarak Eylül veya Ekim ayından itibaren) okul kayıt ve harç ücretleri ödenir; öğrencinin eğitimini tamamlayabilmesi için gerekli süre boyunca nakit ödeme yapılır. Öğrencinin ülkesinde ikâmet adresine en yakın uluslararası havaalanından Japonya’ya ulaşımı ile bursunu tamamladığında ülkesine dönüşü için gerekli uçak bileti temin edilir.

2. BAŞVURACAK ADAYLARDA ARANACAK TEMEL ŞARTLAR:
(1) Tabiyet: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (ancak aynı zamanda Japon vatandaşı olmamak).

(2) Yaş sınırı: 2 Nisan 1990 ile 1 Nisan 2002 tarihleri arasında doğmuş olmak.

(3) Eğitim düzeyi: Başvuru esnasında ve burs süresi zarfında (Japonya dışında) bir üniversitede Japonca veya Japon kültürü ile ilgili bir bölümde lisans öğrencisi olarak kayıtlı bulunmak. (Yan dal olarak kayıtlı öğrenciler başvuramaz.) Ancak 1 Nisan 2020 itibariyle Japonca eğitiminin birinci yılında olanlar başvuramazlar.

(4) Japonca düzeyi: Japonya’da eğitimi takip edebilecek düzeyde Japonca biliyor olmak.

(5) Sağlık durumu: Başvuru sahibinin ruhsal ve bedensel olarak Japonya’da eğitimini sürdürebileceğini belgeleyen, MEXT tarafından formatı belirlenmiş  ve doktor tarafından imzalanmış Sağlık Belgesini sunması gerekmektedir.

(6) Bursun başlangıcı: Kabul edildiği üniversitenin belirlediği tarihte (genellikle Eylül veya Ekim 2020)Japonya’da olmasına engel durumu olmamak.

(7) Vize: Bursun başlangıcından itibaren yeni temin edilmiş öğrenci vizesi ile Japonya’ya gidilmesi zorunludur.

3. BAŞVURU YÖNTEMİ:
(1) Başvuru tarihleri:
12 Aralık 2019 (Perşembe) – 3 Şubat (Pazartesi) 2020

(2) Başvuru Yöntemi:
Başvuru formlarını ve gerekli belgeleri Büyükelçiliğimizin internet sitesinden (www.tr.emb-japan.go.jp) indirebilirsiniz. Bilgisayarınızda yüklü değilse, formları açmak için Adobe Reader programını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekebilir. Yüklemek için burayı tıklayınız. (Adobe Reader programını bilgisayarınıza yükleyip, formları açtığınızda Japonca font’ları yüklemek isteyip istemediğiniz sorulursa, lütfen yükle seçeneğini işaretleyiniz.)

Başvuru süresi dışında formlara aşağıdaki linklerden ulaşılamaz.
Course Guide
Başvuru Dosyası Hazırlama Rehberi
Başvuru formu için: https://www.studyinjapan.go.jp/en/smap_stopj-applications_japanese.html

Başvuru formu ve gerekli belgelerin eksiksiz olarak Japonya Büyükelçiliği’ne elden veya kargo ile ulaştırılması gerekmektedir. (Kargo ile gönderilecek belgelerin en geç 3 Şubat 2020‘de Büyükelçilikte olacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir.) *İstanbul’daki Japonya Başkonsolosluğu’na başvuru yapılamaz. 

Japonya Büyükelçiliğine başvurunuzu hafta içi çalışma günlerinde 10.00 – 12.00, 14.30 – 16.30 saatleri arasında elden teslim edebilirsiniz. Resmi tatil günleri için bakınız: https://www.tr.emb-japan.go.jp/itpr_tr/t_01_01.html
Dikkat: Eksik veya geç gelen başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. Başvuru dosyanızı hazırlamadan önce mutlaka Sıkça Sorulan Sorular bölümünü okuyunuz. https://www.tr.emb-japan.go.jp/itpr_tr/00_000083.html

4. PROGRAM REHBERİ (COURSE GUIDE)
Program Rehberi’ne yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

5. SEÇİM TAKVİMİ
(1) Ön Eleme 
Japonya Büyükelçiliği tarafından yapılacak ön eleme sonucunda yazılı sınava kabul edilecek adaylar belirlenir.

7 Şubat (Cuma) saat 15:00’te ön eleme sonuçları Japonya Büyükelçiliği’nin internet sitesinde ilan edilir. Ayrıca adaylar telefon ederek sonuca ilişkin bilgi alabilirler.

(2) Yazılı Sınav
21 Şubat (Cuma) 10:00-12:00 saatleri arasında Japonya Büyükelçiliği’nde Japonca düzeyini belirlemek üzere yazılı sınav gerçekleştirilecektir. (Sınav süresi 2 saattir)
Aynı gün saat 15:00’te yazılı sınav sonucuna göre mülakat sınava kabul edilen adaylar Japonya Büyükelçiliği duyuru panosunda ilan edilir.

(3) Mülakat Sınav
Aynı gün (21 Şubat, Cuma) saat 15:30’da Japonya Büyükelçiliği’nde mülakat sınav yapılacaktır.

(4) Sonucun Açıklanması
25 Şubat (Salı) saat 15:00’te yazılı ve mülakat sınavlar neticesinde Büyükelçiliğimizin tavsiye listesi Japonya Büyükelçiliği’nin internet sitesinde ilan edilir. Ayrıca adaylar telefon ederek sonuca ilişkin bilgi alabilirler.

Büyükelçiliğimiz tarafından tavsiye edilen adaylar MEXT tarafından gerçekleştirilecek ikinci değerlendirmeye tabi tutulacaklardır. İkinci değerlendirme sonucunda başarılı olan adaylar, MEXT ile adayı kabul edecek Japon üniversitesi arasındaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Japonya Büyükelçiliği kanalıyla bilgilendirileceklerdir.

2018 yılında Büyükelçiliğimiz tarafından 7 aday tavsiye edilmiş; nihai olarak 5 aday Japonya tarafından kabul edilmiştir.
2019 yılında Büyükelçiliğimiz tarafından 10 aday tavsiye edilmiş; nihai olarak 10 aday da Japonya tarafından kabul edilmiştir.

Leave a Comment